سوئیس از جانب کشورهای غربی تحت فشار است تا تحریمها علیه ایران را تشدید کند
دولت سوئیس اعلام کرده است که از تحریمهای اتحادیه اروپا علیه ایران، و مشخصا تحریم نفت ایران پیروی نخواهد کرد. البته این دولت گفته است که خود تحریمهای جداگانهای را علیه ایران به اجرا خواهد گذاشت.
تحریمهای جدید سوئیس، که از امروز ۶ ژوئیه(۱۶ تیر) اجرایی میشوند، شامل تجهیزات مخابراتی، صنایع پتروشیمی و خرید و فروش فلزات گرانبها و الماس میشود.
یک شعبه شرکت ملی نفت ایران نیز در سوئیس قرار دارد و این کشور یکی از مراکز عمده معامله نفت خام ایران به شمار میرود.
علاوه بر این با عدم تحریم نفتی ایران، مفری قانونی برای ادامه معامله با ایران پیش روی شرکتهای بزرگی چون گلنکور و ترافیگورا، که در سوئیس مستقر هستند، گذاشته میشود. اگر چه تحریمهای ایالاتمتحده و اتحادیه اروپا قطعا عاملی بازدارنده برای آنان خواهد بود.
هر دوی این شرکتها میگویند که معامله نفت ایران را متوقف کردهاند.
متیو پریش، از دفتر مشاوره حقوقی هولمن فنویک ویلان در ژنو، به خبرگزاری رویترز گفته است که تصمیم دولت سوئیس مبنی بر عدم تحریم نفتی ایران، عملا تنها برای شرکتهای کوچک فضایی برای ادامه معامله با ایران باقی میگذارد.
بیطرف همیشگی
سوئیس عضو رسمی اتحادیه اروپا نیست و اجباری در پیروی از تصمیمهای این اتحادیه ندارد.
با این حال کشورهای غربی برای تشدید تحریمها علیه ایران به این کشور فشار میآورند.
دونالد اس بایر، سفیر ایالات متحده در سوئیس، ماه گذشته از عدم پیوستن سوئیس به تحریمهای اتحادیه اروپا اظهار ناخشنودی کرده بود.
با این حال مقامات این کشور بر ادامه بیطرفی خود، که نقش سنتی این کشور در منازعات بینالمللی بوده، اصرار دارند.
اولین ویدمر، رییسجمهور سوئیس، به خبرگزاری رویترز گفته است که این بیطرفی حتی به نفع خود آمریکا نیز خواهد بود. چرا که با حفظ بیطرفی این کشور میتواند به ایفای نقش حافظ منافع آمریکا در ایران ادامه دهد.
در هفتههای اخیر چندین کشور خرید نفت خود از ایران را کاهش داده یا قطع کردهاند.
کره جنوبی یکی از خریداران عمده نفت ایران اخیرا معامله نفتی با ایران را قطع کرد. کنیا نیز در همین هفته قرارداد نفتی خود با ایران را لغو کرده است. زمزمههایی نیز مبنی بر کاهش یا قطع خرید نفت ایران از سوی ترکیه به گوش میرسد.
تحریمهای اخیر ایالات متحده و اتحادیه اروپا چند ماه پیش به تصویب رسیده بود و این امیدواری وجود داشت که در صورت نتیجه بخش بودن مذاکزات هستهای ایران و گروه ۱+۵ که در استانبول، بغداد و مسکو به تاخیر بیفتد یا لغو شود اما این اتفاق نیفتاد.